Czego potrzebujemy: Ciasto: 170 g czerwonej fasoli z puszki 70 g banana jedno jajko 15 g kakao 30 g białka o smaku czekoladowym 3 g proszku do pieczenia Masa: 35 g galaretki proteinowej o smaku bananowo - waniliowym 125 ml wody 80 g banana 200 g serka wiejskiego lekkiego 200 g jogurtu naturalnego 60 g białka o smaku wanilia, banan lub biała [...]
Zielona herbata znana jest ze swoich właściwości prozdrowotnych dzięki bogactwu flawonoidów. Okazuje się, że wystarczy 5 filiżanek naparu dziennie, aby skóra zyskała na wyglądzie. Dermatolodzy z Uniwersytetu Witten-Herdecke w Niemczech doszli do tego typu wniosków badając kobiety w wieku 40-65 lat. Badanie Badanie obejmowało 30 kobiet, które piły [...]
Czego potrzebujemy: 450 g piersi z kurczaka 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 15 g oleju kokosowego 400 g cukinii 400 g papryki 250 g pieczarek 700 g passaty pomidorowej około 300 ml wody przyprawy : sól, pieprz, papryka słodka, ostra, kurkuma, curry, zioła prowansalskie, oregano Jak wykonać: Pierś z kurczaka, warzywa, pieczarki kroimy w kostkę. [...]
O witaminie K2 zrobiło się głośno, gdy na światło dzienne wyszła informacja dotycząca powszechnie występujących niedoborów witaminy D3. Suplementacja witaminą K2 posiada głównie znamiona wspomagające wykorzystanie witaminy D3, jako jej uzupełnienie w działaniu ukierunkowanym na resorpcję wapnia w organizmie człowieka. Czego możemy oczekiwać od [...]
O działaniu witaminy C wydawałoby się, że wiemy już wystarczająco dużo, jednak brazylijscy naukowcy odkryli, że suplementacja około 500mg witaminy C może wpływać na samopoczucie uczniów szkół średnich, którym podawano suplement. Grupa naukowców zajmująca się działaniami promującymi zdrowie od lat za przedmiot badań wzięła sobie na celownik [...]
Czego potrzebujemy: 20 g drożdży 150 ml mleka 50 g masła 2 jajka 10 g cukru 30 g erytrytolu 450 g mąki pszennej łyżka cynamonu Nadzienie: 400 g jabłek 20 g żurawiny łyżka cynamonu 20 g erytrytolu łyżeczka soku z cytryny woda do podlania Jak wykonać: Ciasto tylko wygląda na skomplikowane... Mleko podgrzewamy. Do miski wkładamy drożdże, dodajemy [...]
Magnez jest jednym z najważniejszych składników mineralnych w diecie człowieka. Jest konieczny do budowy kości i zębów. Uczestniczy w dziesiątkach reakcji enzymatycznych (m.in. ATP-azy, fosfatazy kwaśnej, zasadowej), bierze udział w przemianie węglowodanów, zapewnia utrzymanie integralności błon mitochondrialnych, jest potrzebny do transportu sodu [...]
Czego potrzebujesz: 110 g kaszy jaglanej 1,5 szklanki mleka ( zawsze 3 krotna objętość kaszy ) 150 g wiórków kokosowych 40 g masła migdałowego 65 g miodu 20 g mąki kokosowej 30 g izolatu - smak biała czekolada 30 g migdałów bez skórki Jak wykonać: Kaszę wsypać na sitko i wypłukać zimną wodą, kolejno wrzątkiem i ponownie zimną wodą. Zabieg [...]
Czego potrzebujemy: Na biszkopt: 3 jajka 40 g mąki - ja daję mix bezglutenowych - ryżowa, owsiana, gryczana 10 g Sugar FREE Pudding o smaku czekoladowym 25 g ksylitolu pół łyżeczki proszku do pieczenia 30 g jogurtu naturalnego 15 g kakao Masa: 300 g mango bez skórki - jedno duże 400 g mleka kokosowego 50 g ksylitolu 4 łyżeczki żelatyny Polewa: 50 [...]
Czego potrzebujemy: Na biszkopty: 2 jajka 50 g mąki ryżowej 20 g ksylitolu 4 łyżki mleka - 40 g 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Na masę: 500 g serka wiejskiego lekkiego 70 g białka o smaku waniliowym/biała czekolada 150 g truskawek 100 ml kawy - najlepiej espresso lub mocnej rozpuszczalnej 40 ml whisky lub amaretto mielona kawa do posypania [...]
Jeżeli we krwi jest wystarczająca ilość witaminy D, prawdopodobieństwo nadwagi jest mniejsze niż wtedy, gdy stężenie witaminy D jest niższe niż optymalne. Im wyższe jest BMI tym bardziej jest to zauważalne. To dość interesujący temat, ponieważ w wielu krajach prawie połowa populacji ma mniej witaminy D w swoim organizmie niż wartości rekomendowane [...]
Co najmniej połowa osób z nadwagą, która stosuje dietę odchudzającą, miałaby dużo lepsze wyniki, gdyby suplementowała witaminę D3. Do takich wniosków doszła Luisella Vigna z Uniwersytetu w Mediolanie na podstawie przeprowadzonych badań. Można było o tym posłuchać podczas Europejskiego Kongresu Otyłości w Pradze w 2015 roku. Badanie Vigna [...]
Czego potrzebujemy: spód: 60 g daktyli 20 g wiórków kokosowych 30 g płatków owsianych masa: 200 g kaszy jaglanej 600 ml mleka 3 łyżki erytrytolu - lub więcej jeśli lubicie bardzo słodkie 25 g masła orzechowego warstwa górna: 20 g Sugar Free Jelly wiśniowa 100 g Cherry in Jelly Jak wykonać: Spód - daktyle zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na około 30 [...]
Proces budowania masy mięśniowej niezależnie od tego, czy mówimy o sportowcu młodym, czy osobie po siedemdziesiątym roku życia jest możliwy. Jednak, jak pokazują badania konieczna jest indywidualna opieka dietetyczna, która będzie uwzględniała m.in. większą podaż białka serwatkowego po treningu. Jak wiadomo osoby trenujące siłowo posiadają [...]
Celem badania było ustalenie wpływu dużej dawki kofeiny na powtarzane sprinty o wysokiej intensywności po 5 dniach stosowania kreatyny. Po ukończeniu okresu testowego (same próby wysiłkowe, bez podawania czegokolwiek) 12 mężczyzn przyjmowało losowo w podwójnie ślepej próbie: kreatynę + placebo (0.3 g kreatyny na kg masy ciała przez 5 dni, [...]
Badanie Amerykańscy naukowcy, szukający rozwiązania na poprawę wchłanialności kreatyny przeprowadzili eksperyment z 47 sportowcami płci męskiej w wieku od 19 do 21 lat. Badanie trwało 8 tygodni, a uczestnicy zostali podzieleni na trzy grupy: grupa placebo przyjmowała 70g glukozy, grupa druga 70g glukozy z dodatkiem 5g kreatyny, grupa trzecia 3,5g [...]
Kac to pojęcie odnoszące się do kiepskiego samopoczucia, które towarzyszy nam następnego dnia po suto zakrapianej imprezie. Czujemy mdłości, boli nas głowa, nie mamy sił i ochoty na cokolwiek. Podsumowanie Naukowcy nie do końca maja pewność, jak l-ornityna działa na niwelowanie skutków kaca. Jednak wysnuli pewną teorię dotyczącą wpływu l-ornityny [...]